sobota, 16. november 2013

Petrussenov manever - Petrussen maneuver

Petrussenov manever priča, da so Inuiti poznali reševalni manever ob prevrnjenju, ki je rešil tudi tiste, ki (še) niso znali eskimotirati. Popularno mnenje je namreč, da so vsi morali znati obrat in/ali da so se vsi, ki ga niso znali utopili.  Več informacij v izvirnem članku (Qajaq USA).
V današnjem kajakaštvu je lahko manever zelo koristen kadar vadimo obrate, pa se nam kaj ne izide. Ali pa ko se želimo dvigniti s pomočjo kljuna drugega kajaka, pa je ta predaleč, da bi se nam dovolj hitro približal, medtem pa nam seveda zmanjkuje zraka.
Še nikoli niste bili tako blizu morskim sesalcem, kot med izvajanjem manevra :)

So you thought that all Inuits knew how to roll AND that the ones that couldn't do it didn't make it to tell the fish tales. Read the original article about the maneuver.




Objava je tudi prvi video na blogu Greenland Paddling Slovenia (http://greenlandslo.blogspot.com/), ki je namenjen vsem (beri obema) navdušencem nad grenlandskim kajakom v Sloveniji. Naslov bloga je angleški, za lažjo prepoznavnost in iskanje slovenske grenlandsko-kajakaške skupnosti na spletu.

The post is also opening a new blog for Greenland paddling community in Slovenia (2 man strong - and counting). It's called Greenland Paddling Slovenia - http://greenlandslo.blogspot.com.


gz

Ni komentarjev:

Objavite komentar