ponedeljek, 26. marec 2012

Očistili smo Sočo - We cleaned the Soča river


Čiščenje sveta se začne pred lastnim pragom. Cleaning the world starts at home.

 Raft poln odpadkov / Raft full of rubbish



Zato smo v soboto, 24.marca, v okviru akcije Očistimo Slovenijo očistili tudi okolico reke Soče, na kateri vsako leto preživimo veliko časa in jo posredno tudi pomagamo spet zasvinjati :( Krog pa se tako nadaljuje ... Smo pa imeli letos lažje delo, saj še ni bilo visoke vode, ki bi vse smeti spravila v strugo reke.
 So we cleaned the Soča river and suroundings on 24th of March as part of the annual cleaning action. We spend a lot of time on Soča each year so in a way we (the humans) make it dirty again. And the cycle continues ... All in all we had easier job this year because there was no highwater yet that normaly brings all the rubbish to the riverbed.
 Ena izmed mnogih / One of the many

 Izstop na podrtem mostu / Exit point

 Ta pa ni bila tako zvita / Catch of the day
Spoštovanje organizatorjem in vsem prostovoljcem. / Respect to organizers and volunteers.
Še pogled na klavern vodostaj Rabeljskega jezera / Poor Water level on Rabeljsko lake (Lago del Predil, I)

gz

3 komentarji:

  1. Pozdrav!
    Osebno se sicer (še) nisva srečala, čeprav še zdaleč ne pripadava enaki generaciji pa naju druži veslo (z veslom,takim in drugačnim prijateljujem že več kot 30 let) in fotografija;v zadnjem času poskušam kaj narediti tudi na področju filmanja-seveda strogo amatersko za svoje veselje in moj krog prijateljev in obiskovalcev mojega bloga www.dusanplaninc.blogspot.com
    Imam problem namestitve GoPro kamere na Prijonov Touryak,pogoj je da jo meed veslanjem lahko dosežem in da je rahlo dvignjena nad krmo.Imam vse razpoložljive dodatke,ki jih GoPro ponuja, vendar ničesar "ne drži" na polyetilenu, "šraufal" pa ne bi rad.Vse ostale opcije namestitve kamere na telesu sem stestiral, rad pa bi tudi imel možnost namestitve kamere na čoln.
    Hvala za pomoč!
    Lp Dušan Planinc Duka

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo Duka,
    lepo da se najdemo, tehnika dela čudeže :)
    Sam imam podobne ambicije, kar se tiče pritrditve GoPro kamere na čoln. Že par tednov sestavljam in šraufam, nardil pa nisem še nič. In tudi vsaj en teden še ne bom, ker imam druge obveznosti. Imam pa zamišljena dva načina, prvi je kroglična glava z aluminijasto cevjo, cev na koncu nosi kamero, glava pride privijačena v pokrov dayhatch-a (aka Tageslücke aka predal za šminko ali kakorkoli ga že imenuješ). Ta pokrov je najcenejši del celega kajaka, v primeru da gre kaj narobe. Če cel sistem snameš, luknjo enostavno prelepiš z nalepko iz Životinjskega carstva po svoji izbiri (zaželjeni vodni sesalci:).
    Druga, neinvazivna metoda, je metoda z d-c-fix folijo, ki jo dobiš v Merkurju na metre. Potrebuješ 2 večja formata, naprimer dimenzije mreže na krovu, od obodne vrvice kajaka na eni in drugi strani. Za ziher dve plasti, da se struktura PE čimbolj izravna. Na to površino pod mrežo (ki dodatno zateguje sistem) potem prisesaš tisti njihov Suction Cup Mount (vem da ga maš, ker sem ga videl na tvojem blogu) in ga mogoče še pritrdiš s pajkom. To sta dve rešitvi iz glave, praktično boš pa ti meni povedal, ali pa jaz tebi čez kakih 14 dni.
    Lp, G
    ...mogoče se vidimo na otvoritvi Prijonove trgovine v soboto, 7.4.?...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za odgovor,sam sem tudi razmišljal o podobnih variantah,mislil sem z vijakom pritrditi pleksi ploščo fi 11 cm na pokrov predala za "šminko" nanj pa "prisesati" Suction Cup Mont (ki na pleksiju fajn drži), tudi druga varianta je podobna tvoji, s tem da bi malo večji kvadrat (mogoče 20x20 cm) pleksija namestil pod mrežo in ga s štirimi tanjšimi gumami fiksiral levo in desno na obodne vrvice čolna ali na točke kjer je na čoln fiksirana mreža, nanj pa potem "prisesal" SCM,nekaj podobnega sem imel do sedaj za Olimpusov foto aparat s katerim sem filmal-majhen foto stativ z mehkimi nogami ki se prilagodijo podlagi,vse tri noge pa "našponane" levo,desno na obodne vrvice,eno pa pripeto naprej za mrežo, vse skupaj nameščeno-zataknjeno pred luknjo (s šricdeko)in med pokrovom predala.Tudi ta zadnja varianta s stativom(ki se je obnesel tudi v burji, njegova namestitev je vidna na fotkah v blogu Mljet ozi. okoli Paga)pride v poštev.
      Najkasneje do prvomajskih praznikov moram nekaj realizirati.
      Obisk otvoritve je bil v planu ,vendar se je stara poškodba obeh ramen-posledica obrabe sklepov in nalaganja kalcija v njih, obnovila, tako,da so bile potrebne blokade v obe rameni in s tem prisilni počitek,saj se moram do prvomajskih dni spraviti v red,kajti v načrtu imam veslaje okoli Kornatov....!
      Rešitev "montaže" bom objavil na blogu.
      Lep pozdrav s Koroške!
      Duka

      Izbriši